![]() |
Dit
is het beste bekeken met een resolutie van: 1024x768 pixels |
WAT IS MANGOSTEEN? (UITSPREKEN ALS MANGOSTIEN) De
mangosteen is een harde vrucht, met in de harde bolster zacht wit vruchtvlees.
De vrucht komt voor over de gehele wereld in de tropische gebieden. De
Boeddhistische monniken uit Zuidoost Azië hielden precies bij op
welke ziektes deze vrucht een positieve invloed uitoefende. In alle gebieden
waar mangosteen groeit, kent de bevolking de goede heilzame werking. Maar
vooral de huid (pericarp=schil) van de vrucht wordt gebruikt als ondersteuning
van de gezondheid in Maleisië, Thailand, Indonesië, de Filippijnen,
Australië, Centraal Amerika en Brazilië. Ze helpen het lichaam om voedsel om te zetten in energie; ze helpen de darmen door een goede darmflora te bevorderen, waardoor het hele lichaam er profijt van heeft; en ze helpen om de aminozuren in het lichaam in evenwicht te houden. Dit alles maakt de mangosteen met zijn eeuwenoude bestaansgeschiedenis van heilzame werking tot een echte weldoener van het menselijk lichaam. Mangosteen
werkt mee als een antioxidant die de vrije radicalen probeert te onderscheppen
voor deze hun verwoestende uitwerking op cellen kunnen krijgen. De vrucht
kan de in laboratoria aangemaakte vitamine C en E geheel vervangen. De
Mangosteen gebruiken als voedingssupplement helpt het lichaam weer in
balans te komen en samen met een gezonde voeding tot een gezonde stofwisseling
te geraken, waarbij alle cellen gevoed en alle afvalstoffen uitgescheiden
worden. In de vrucht zitten parelwitte partjes vruchtvlees aan elkaar vast net als de partjes van een mandarijn. Het binnenste van de vrucht is heerlijk van smaak. De smaak is fris-zoet en doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven. Het tropische vruchtvlees smelt als het ware op de tong. De mangistan behoort tot één van de populairste fruitsoorten van de tropen en wordt in Azië vanwege de lekkere smaak ook wel de Koningin der Vruchten genoemd.
|
![]() |
De
mangosteen kan alleen in neerslagrijke, zeer tropische gebieden ter wereld
worden gekweekt en het vereist veel onderhoud, bemesting en aandacht om
de bomen goed te laten groeien. Het opkweken van Mangistanbomen is vooral
in de eerste jaren complex omdat de jonge boompjes gemiddeld ongeveer drie
jaar in de kwekerij moeten blijven staan voordat ze groot genoeg zijn om
te planten. De verzorging in die eerste jaren luistert nauw. Ook als ze
pas geplant zijn. Zo mogen de boompjes absoluut niet in de zon staan. Ze
moeten altijd in de schaduw staan van andere bomen of er moet met netten
kunstmatig schaduw worden gemaakt. Dat maakt de mangosteenteelt lastig en
kostbaar. Bovendien groeien de bomen traag waardoor het vrij lang duurt
voor de mangosteenbomen vruchten dragen. Vanaf dat moment neemt de hoeveelheid
vruchten elk jaar gestaag toe. Hieronder eenfoto van een kwekerij van deze
boompjes, ze staan 3 jaar lang in de kwekerij en worden dan uitgezet, zij
gaan pas na 9 jaar vruchten dragen (in de echte natuur PAS NA 15 JAAR) en
geven zo 2 tot 3 keer per jaar vruchten
![]() Enkele vragen hieronder Als de mangosteen zoveel voordelen heeft, waarom hebben we er dan nog nooit van gehoord? Iedereen die ooit, tijdens het oogstseizoen, in Zuidoost Azië gewoond of gereisd heeft weet dat het mangosteen heel geliefd is. De traditionele bevolking heeft de vrucht uitgeroepen tot de ‘koningin der vruchten'. Vanwege de zeer moeilijke groeicondities is de vrucht buiten Zuidoost Azië echter onbekend. Veel wetenschappers uit Azië en Australië hebben de vrucht bestudeerd. Kunnen we de mangosteenboom hier zelf kweken? Nee, de mangosteenboom groeit absoluut niet buiten de tropen. Dit is zonder resultaat door de eeuwen heen diverse malen geprobeerd. Het hoort in een neerslagrijk gebied thuis. De mangosteenvrucht is niet verwant aan de mango. De mango kan buiten de tropen groeien, maar de mangosteen niet. |
Aan deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is strikt informatief, eventuele fouten zijn voorbehouden Webmaster: Francisca Vienne © Francisca Viënne 2006/2008 |