Dit is het beste bekeken met een resolutie van: 1024x768 pixels

WAT IS MANGOSTEEN? (UITSPREKEN ALS MANGOSTIEN)

De mangosteen is een harde vrucht, met in de harde bolster zacht wit vruchtvlees. De vrucht komt voor over de gehele wereld in de tropische gebieden. De Boeddhistische monniken uit Zuidoost Azië hielden precies bij op welke ziektes deze vrucht een positieve invloed uitoefende. In alle gebieden waar mangosteen groeit, kent de bevolking de goede heilzame werking. Maar vooral de huid (pericarp=schil) van de vrucht wordt gebruikt als ondersteuning van de gezondheid in Maleisië, Thailand, Indonesië, de Filippijnen, Australië, Centraal Amerika en Brazilië.

Mangosteen smaakt niet alleen erg lekker, het bevat vooral veel Xanthonen, natuurlijke anti-oxidanten. Xanthonen werken ontstekingsremmend. Er zijn 200 soorten Xanthonen bekend in de wetenschap en de mangosteen heeft er meer dan 40.

   

Ze helpen het lichaam om voedsel om te zetten in energie; ze helpen de darmen door een goede darmflora te bevorderen, waardoor het hele lichaam er profijt van heeft; en ze helpen om de aminozuren in het lichaam in evenwicht te houden. Dit alles maakt de mangosteen met zijn eeuwenoude bestaansgeschiedenis van heilzame werking tot een echte weldoener van het menselijk lichaam.

Mangosteen werkt mee als een antioxidant die de vrije radicalen probeert te onderscheppen voor deze hun verwoestende uitwerking op cellen kunnen krijgen. De vrucht kan de in laboratoria aangemaakte vitamine C en E geheel vervangen. De Mangosteen gebruiken als voedingssupplement helpt het lichaam weer in balans te komen en samen met een gezonde voeding tot een gezonde stofwisseling te geraken, waarbij alle cellen gevoed en alle afvalstoffen uitgescheiden worden.

Wat is de mangosteen?
De mangosteen (Garcinia Mangostana) is een tropische vrucht die beschouwd wordt als een van de lekkerste vruchten ter wereld en heeft de mooie naam verdiend van ‘Queen of fruit'. De mangosteenboom groeit voornamelijk in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand.
De vrucht bestaat uit de volgende segmenten:
De pericarp: een dikke donkerpaarse, zachte omhulsel dat de vruchtelementen omvat.
Het vruchtvlees: 4 tot 8 driehoekige elementen van wit, zacht vruchtvlees.
Vanwege haar fantastische smaak is de mangosteen verheven tot een van de besten onder de tropische vruchten.

                    


De mangistan (Garcinia Mangostana), ook wel mangostan, mangosteen of mangis genoemd, is een vrucht ter grootte van een kleine sinaasappel. De vrucht heeft een dikke, leerachtige schil die paars-bruin van kleur is. Aan het steeltje van de vrucht zitten vier kelkblaadjes. Aan de onderzijde zitten vier tot acht meegegroeide stempeldelen. De hoeveelheid stempeldelen is gelijk aan het aantal vruchtvleespartjes. In Indonesië brengt een vrucht met vier stempeldelen geluk, net als hier een klavertje vier.

In de vrucht zitten parelwitte partjes vruchtvlees aan elkaar vast net als de partjes van een mandarijn. Het binnenste van de vrucht is heerlijk van smaak. De smaak is fris-zoet en doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven. Het tropische vruchtvlees smelt als het ware op de tong. De mangistan behoort tot één van de populairste fruitsoorten van de tropen en wordt in Azië vanwege de lekkere smaak ook wel de Koningin der Vruchten genoemd.


Al honderden jaren gebruiken de dorpsgenezers in Azië de mangistan vanwege de geneeskrachtige werking. De schil wordt fijngemalen en daarna met thee gedronken of gebruikt in kompressen om daarmee diverse kwalen te bestrijden. Ook wordt het gebruikt om pijn en ontstekingen tegen te gaan, om ziektes te voorkomen en als energiedrankje. De kracht zit zowel in de schil, in het vruchtvlees als in de vrucht zelf.


De mangosteen kan alleen in neerslagrijke, zeer tropische gebieden ter wereld worden gekweekt en het vereist veel onderhoud, bemesting en aandacht om de bomen goed te laten groeien. Het opkweken van Mangistanbomen is vooral in de eerste jaren complex omdat de jonge boompjes gemiddeld ongeveer drie jaar in de kwekerij moeten blijven staan voordat ze groot genoeg zijn om te planten. De verzorging in die eerste jaren luistert nauw. Ook als ze pas geplant zijn. Zo mogen de boompjes absoluut niet in de zon staan. Ze moeten altijd in de schaduw staan van andere bomen of er moet met netten kunstmatig schaduw worden gemaakt. Dat maakt de mangosteenteelt lastig en kostbaar. Bovendien groeien de bomen traag waardoor het vrij lang duurt voor de mangosteenbomen vruchten dragen. Vanaf dat moment neemt de hoeveelheid vruchten elk jaar gestaag toe. Hieronder eenfoto van een kwekerij van deze boompjes, ze staan 3 jaar lang in de kwekerij en worden dan uitgezet, zij gaan pas na 9 jaar vruchten dragen (in de echte natuur PAS NA 15 JAAR) en geven zo 2 tot 3 keer per jaar vruchten



Enkele vragen hieronder


Als de mangosteen zoveel voordelen heeft, waarom hebben we er dan nog nooit van gehoord?

Iedereen die ooit, tijdens het oogstseizoen, in Zuidoost Azië gewoond of gereisd heeft weet dat het mangosteen heel geliefd is. De traditionele bevolking heeft de vrucht uitgeroepen tot de ‘koningin der vruchten'. Vanwege de zeer moeilijke groeicondities is de vrucht buiten Zuidoost Azië echter onbekend. Veel wetenschappers uit Azië en Australië hebben de vrucht bestudeerd.




Kunnen we de mangosteenboom hier zelf kweken?

Nee, de mangosteenboom groeit absoluut niet buiten de tropen. Dit is zonder resultaat door de eeuwen heen diverse malen geprobeerd. Het hoort in een neerslagrijk gebied thuis.

De mangosteenvrucht is niet verwant aan de mango. De mango kan buiten de tropen groeien, maar de mangosteen niet.


Aan deze site kunnen geen rechten worden ontleend.
De inhoud is strikt informatief,
eventuele fouten zijn voorbehouden
Webmaster: Francisca Vienne
© Francisca Viënne 2006/2008